15.10.10

Absinth: La Fée Extra Supérieure

La Fée XS

Den obligatoriske absinth (absint, absinthe) artikel: sandsynligvis den første i én laaaang række.
I dette tilfælde om min relative nyanskaffelse La Fée Extra Supérieure (XS) - en absinth fremstillet efter klassiske idealer med moderne teknikker. XS udgaven står i ca. 700 kr, versus standard La Fée der ligger omkring 350 kr - min anbefaling er til enhver tid at købe den lidt billigere og mindre autentiske udgave, medmindre du er sindsforstyrret og går op i små-perfide detaljer som jeg. Forskellen skulle ifølge producenten bestå i, at XS udgaven er fremstillet med mere autentiske (og dermed dyrere) teknikker end dens lillebror. Smagsforskellen er vist begrænset.Det første man bemærker er at væsken der vælder ud af flasken ikke er grøn, men næsten klar. Den eneste anden moderne absinth der har det udtryk er den yderst delikate Versinthe (som er noget billigere) der er helt klar og utroligt velsmagende (Især i forhold til prisen (Jeg vil nok foretrække Versinth from for La Fée hvis jeg bliver tvunget til at vælge)).
Grundlæggende er der to (tre hvis man medtager dårlig/fake absinth der er farvet grøn) klar og grøn, grøn er typisk langt mere præget af de grønne urter der er brugt i den, især malurten, og tættere på en bitter en klar absinth, som befinder sig i sit eget territorium, måske tættest på en llikør. Den klare er typisk filtreret flere gange, og mere essentiel end den grønne.
Indtaget rent er den varmende og har en meget klar anis-tone, kombineret med en begrænset bitterhed. - Den bedste måde at indtage giften på er efter min mening den helt klassiske metode, der da også kalder på specialiseret udstyr: Absinth-skeen, man placerer den over et passende glas med en god sjat absinth, hvorpå man lægger en enkelt elller to sukkerknalder, som man langsomt lader isafkølet vand filtrere igennem, indtil glasset er fuldt.
Undervejs vil man bemærke at væsken i glasset bliver mælket, én reaktion mellem absinthen og vandet, som jo grundlæggende er fjender og sammen bliver de helt konfuse og delikate. Alternativt kan man, som jeg i min næste artikel vil demonstrere, væde sukkerknalden i absinthen og antænde den, hvorpå den karameliserede og napalmiserede sukker vil dryppe ned i den guddommelige galskab glasset er fyldt med og forsøde den bitre væske indtil den er ren himmelskab.

No comments:

Post a Comment